Yaşanan kriz anında bu kuralı mutlaka uygulayın
Eşler arası iletişimde ‘altın orta nokta kuralı’nın vazgeçilmez bir yeri vardır. Bu kural evlilikleri kurtarmada önemlidir. ‘Altın orta nokta kuralı’ eşlerin kriz ya da sorun yaşadıkları anlarda birbirlerine birer adım atarak en ideal orta noktada buluşmasıdır.
Alışveriş dürtüsü nasıl engellenir?
Bazı insanlarda bu kontrol çok zayıf olur. Genelde kadınlar da alışveriş yaparken dürtüleriyle hareket eder, mantıklarını pek fazla çalıştırmazlar. Danışanım olan bir çiftin bu konuda yaşadıkları hayli ilginçti: Kadın manto almak istiyor eşi ise buna “Gardırobun manto dolu, ne gerek var?” diyerek karşı çıkıyor. Dolaba beraber bakıyorlar ve hakikaten birçok manto görüyorlar.
Kadın bazısının yakasını bazısının rengini bahane ediyor. Eşlerin bu tür bir problemi aşabilmeleri için günümüz ekonomik sisteminin tüketim üzerine kurulu olduğunu, moda, reklam gibi etkilerle insanları ihtiyaçları olmadığı halde tüketmeye yönlendirdiğini bilmeleri gerekir. Örneğimizde erkeğin kadına, “Bu manto alınmayacak” şeklinde çıkışmak yerine “Gerçekten ihtiyacın olup olmadığını sorgula, modası geçmiş diye düşündüğün mantoları kullanıp kullanamayacağını bir kere daha düşün, yeni manto seni daha fazla mutlu etmeyecek” tarzında yaklaşması doğru olacaktır. Sadece erkeğin değil kadının da bütün maddi konularda bu yaklaşım tarzını sergilemesi tartışmaları ve birçok ailenin kabusu olan “ekonomik sıkıntı”nın evliliği bitiren bir neden olmasını engelleyecektir.
Eşlerin ev ekonomisine yaklaşımları nasıl olmalıdır?
Ailenin ekonomik idaresinde eşler şunu unutmamalıdır: Çoğu insan temel ihtiyaçlarını karşılayabildikleri halde, tüketim kültürünün etkisiyle zorunlu olmayan ihtiyaçları nedeniyle yokluk çektikleri hissine kapılır. Ailede temel ihtiyaçlar karşılanıyorsa “ekonomik sıkıntı” yok demektir.
“Çocuklar seni özlüyor, erken gel”
Eşler arası iletişimde ‘altın orta nokta kuralı’nın vazgeçilmez yeri vardır. ‘Altın orta nokta kuralı’ boşanma sürecine girmiş çiftlerin evliliklerini kurtarmada önemli rol üstlenebilir. ‘Altın orta nokta kuralı’ eşlerin iletişimlerinde sorun yaşadıkları anlarda birbirlerine birer adım atarak en ideal orta noktada buluşması şeklinde tarif edilebilir.
Örneğin, erkeğin her gece arkadaşlarıyla zaman geçirip eve geç gelmesi, eşine, çocuklarına zaman ayırmaması evlilikte sorundur. Kadın, erkeğe çıkışarak onun bu alışkanlığını tamamen bitirmeyi denemek yerine “Ailenle de ilgilenmelisin. Çocuklar seni özlüyor. Haftanın 3-4 günü eve erken gel” önerisi erkeğe de mantıklı gelecek ve ikisinin de çıkarı ‘altın orta nokta’da buluşturacaktır.