Evlilikte Aldatılma Korkusu

Aldatılma korkusu, insanlarda olan gizli değersizlik duygusundan kaynaklanabilir. Başlangıçta insan kendisini fazla önemseyerek, kendisinin nasıl aldatılabileceğini düşünse de, aslında kendisini yeterince değerli bulmadığından dolayı bu düşüncelere kapılıyor. Aldatılma korkusu kişinin birey olma aşamasında yaşaması gereken bir eşiktir. Birey olma bir seviyeden biraz daha yükseğe ulaşma anlamındadır. Bu aşamada kişi başkalarının varlığını kabul etme sürecine girilmektedir. Bu eşik geçilmediği zaman, kişide kendilik bilgisi oluşmamakta ve aldatılma korkusu ortaya çıkmaktadır. Bu duygu normal gibi görünse de, kişiler bunu farkında olmadan yaşarlar. Birey olmakla yaşanan bu duyguyu fark etmekle birlikte, aldatılma korkusu ortaya çıkmaya başlar. Yaşamda birey olamayanların ortaya koyduğu bu duygu karşılığında pek çok cezai şart konulmuştur. Bunlar kişileri gerçekle tanıştırmak için birer aracıdır. Aldatılma kavramı yaşamın tüm alanlarında yaşanmış olsa da, ilk olarak düşünülen konu kadın ve erkek ilişkisinde olan aldatma olaylarıdır. İnsanlar yaşamlarındaki en büyük eğitimi ikili ilişkilerinden almış olsalar bile, aile içindeki ikili ilişkiler, işyerinde amir memur ilişkisi gibi ilişkilerin yerine eş ya da sevgili konumunda olan ikili ilişkilerde aldatılma korkusu ön planda oluyor. Eşler ve sevgililer arasında beni aldatıyorsa düşüncesi hakim olduğunda, kişiler böyle düşünmeleri için bazı ipuçlarının olduğunu ve karşısındaki kişiden ilgi görmediklerini ifade ederler. Eşler karşılarındaki kişinin bütün ilgisine talip olduklarından, aldatılma korkusu daha yoğun yaşanıyor. Sadece fiziki olarak bir arada oldukları zamanları değil, karşısındaki kişinin tüm zamanını ele geçirmek istiyorlar. Aslında ilgi denilen şey, sevgiyle eşdeğer konumdadır. Kişiler aile içinde zorunlu olarak sevgiyi yaşamalarına rağmen, dışarıda sevgiyi yaşayacakları ortamları nadiren bulurlar. Kimseden kendilerini zorla sevmelerini isteyemezler.

 

Aldatılma korkusu kimleri daha fazla etkiler?

Bu duygunun daha çok kadınlar arasında daha fazla görülür. Bu dengenin böyle kurulmasının farklı nedenleri vardır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte sanal arkadaşlıkların artması, eşlerin birbirlerini sürekli olarak sorgulaması, erkeklerin kolay bir şekilde çapkınlık yapmasının yolunu açmıştır. Kadınlar genellikle eşlerinin kendilerini aldattığını anlamak için bazı yollar bulmaya çalışırlar. Bu şüphe aşırıya kaçmadan gösterildiğinde, aldatma sinyalleri daha rahat anlaşılabilir. Kadınları bu düşüncelere iten en önemli etkenlerden biri yaygın olarak toplumun içine girmiş olan medya araçlarıdır. İnsanların ilgisini çekecek aldatılma senaryoları yapılarak, eşlerin bunu kendi ilişkilerine uydurmaları sağlanmaktadır. Senaryolarda yaşanan aldatılma öykülerini, kadınlar kendi ilişkileri içinde yaşamaya başlarlar. Bu durumda kadınlar bunu bir paranoya haline getirebilirler. Kadınlar ilişkilerde üzerlerine daha fazla sorumluluk yüklendiğinde de, aynı şekilde bu durum kaygılara ve endişelere dönüşüyor. Aldatılma korkusuyla birlikte ilişkisini sorgulayan, muhakeme yapan ve sürekli düşünen kadın terk edilme ve sevgiyi bulamama sorununu yaşıyor. Geçmişinde ailesinde ya da çevresinde yaşadığı kötü deneyimleri kendi yaşamında sorgulamaya başlıyor. Bu durumda eşine karşı güvensizlik sorunu yaşamaya başlıyor. Evliliğin sağlam temellere kurulmaması, aradaki güvenin sağlanmaması aldatılma korkusunun yaşanmasına neden oluyor. Kadınların yaşamak zorunda olduğu hamilelik sürecinde, bebeklerini daha fazla düşünmeleri, cinsellikte uzaklaşmaları eşlerine karşı aldatılma korkusu içinde olmalarına sebep olabiliyor. Bu korkuyla yaşayan kadınlar eşlerini her açıdan sorgulayarak, kendilerini aldattıklarını doğrulamaya çalışırlar. Bu duygu zaman içinde bedeni ve ruhu sarmış bir paranoya olarak yaşanmaya başlar. Bu aşamada aldatılma korkusu her iki eşe zarar vermeye başlar. Bu eşlerin psikolojik açıdan destek alarak, ilişkilerini yıpratan aldatılma korkusundan kurtulması gerekir.

 

Aldatılma korkusu karşısında ne yapılmalıdır?

Bu duyguyu yaşayan kişilerin her şeyden önce kendilerine güvenmeyi öğrenmesi gerekir. Eşlerine şüpheyle yaklaşmayı bırakmaları, tedirgin olmamaları ve bu yersiz düşüncelerden ötürü eşlerini kırmamaları gerekir. Kendilerine farklı uğraşlar bularak, düşüncelerini dağıtmaları gerekir. Kendilerini bu duyguya iten sebepleri, neden böyle düşündüklerini gerçekçi olarak ele almaları gerekir. Eğer geçmişte  olan bazı olaylardan dolayı bunu yaşıyorlarsa, mutlaka profesyonel destek almaları yararlı olacaktır.

 

 

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü Adına Profesyonel Danışmanlık Hizmeti

(Yüz-yüze veya Online Randevu) Alabilirsiniz.

psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep

Randevu ve Seans Bilgisi İçin Tıklayın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96