Annenin mutsuzluğu, bebeği depresyona sokuyor!

Bebeklik depresyonunun çocuklarda büyük bir travma olduğunu belirten uzmanlar, bu depresyonun ileride özgüven eksikliğine ve hayat mücadelesinde başarısızlığa neden olduğuna dikkat çekiyor. Bebeklerde depresyonun en önemli sebebi ise annenin kötü ruh hali ve ebeveyn arasındaki kötü iletişim.

Toplumda sık rastlanan depresyonun sadece yetişkinlere özgü bir durum olduğu düşünülür. Oysa bebeklerde ve çocuklarda da sıkça depresyon gözlenebiliyor. ‘Bebektir anlamaz’ anlayışının artık çok eskilerde kaldığını ifade eden uzmanlar, annenin hamilelik boyunca yaşadığı ruhsal sıkıntıların bebeklere de yansıdığını vurguluyor. Böylelikle erişkin bir insan depresyon halinde nasıl mutsuz, keyifsiz daha az gülüyor ve hayattan zevk almıyorsa, bebekler de aynı sorunları yaşıyor. Bebeklerde özellikle 6’ncı aydan itibaren uyku sorunu, iştahsızlık ve sürekli ağlamanın depresyon belirtisi olabilir, buna annenin ruhsal durumu sebeptir.

Annenin doğum sonrası depresyona girmesi bebeği de huzursuz ediyor. Sorunun anne ile çocuk arasındaki ilişkiden kaynaklanmaktadır, “Annenin beslenme sırasında bebeğine göstereceği tepki çok önemli. Ona karşı gülümsemesi, konuşması, iletişim halinde bulunması, bakım yaparken göstereceği şefkat, çocuğun hem daha mutlu olmasına yardımcı olur hem de annesiyle arasındaki ilişkiyi güçlendirir. Ama eğer evde anne mutsuz ve depresyonda ise çocuk da annesinin konuşmasından, kendisini beslemesinden etkilenir. Bebeğin huzursuz olması ve sürekli ağlamasının toplumda ‘Çocuk bu ağlar. Ya acıkmıştır, ya gazı vardır’ diye algılanmaktadır. “Oysaki her ağlama, sadece hastalık veya beslenme ile ilgili bir sorun olmayabilir. Bu, ailenin içinde bulunduğu ruhsal sorunun da bir habercisidir. Bebeğin ruhsal yönden iyi olması için doğumdan itibaren Anne ve babanın arasındaki iletişim çok önemli. Bebeğin yanında tartışmadan uzak durulmalı. Bir baba işten eve gergin geldiğinde göstereceği sevgi de çok farklı oluyor. Bu da çocuğu etkiliyor. Bebekler her şeyi anlayabilir. Onlar da etrafı izliyor ve etkileniyor.

Bebeklikte yaşanacak bir depresyon 20’li yaşlarda çıkacakken ergenlik döneminde çıkmasına ya da ilköğretim çağında çıkmasına neden olabilir. Çocuklardaki depresyon erişkinlere göre daha farklı. Erişkinler daha içine kapalı oluyor yani hayattan zevk almama, insanlarla iletişimsizlik, iştahsızlık, uykusuzluk ya da tam tersi sürekli uyku halinde olmak gibi. Çocuklarda da bu durum daha gürültülü diyebileceğimiz bir şekilde oluyor. Mesela okulda arkadaşlarıyla sürekli kavga etmesi, evde bağrışmalar, etrafa zarar vermeler, ders başarısında düşme ve anne-babaya karşı gelmeler gibi bu durumun başlıca belirtilerinden. Birden değişen çocuklarda depresyon her zaman ihtimal dahilindedir.

 

 

Profesyonel Eğitim ve Öğrenci Danışmanlığı Desteği Almak İçin Randevu Alınız.
psikolojik-danisma-ogrenci-danismanligi-randevual1-gaziantep
Randevu ve Seans Bilgisi İçin Tıklayın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96