Kardeş Kıskançlığını Önlemek İçin Ailelere Öneriler

Minicik elleri ile bile neşe kaynağı olmayı başaran ilk çocukların heyecanı çok başka bir şeydir. Hayatınızın tüm planlarını onun üzerine kurarken beklenmedik bir kaza ile ikinci bir dünyaya merhaba diyebilirsiniz. Yada bu çocuğunuzun kardeş duygusunu tatması için planlı yapılmış bir bebek olabilir. Bazen de artık büyümeye başlayan çocuğunuzun kendine bir oyun arkadaşı istemesi üzerine planlanan ikinci hamilelikler, ilk çocuğun isteği üzerine bile olsa sorunlar çıkarabilir. Evde tek olmaya ve tüm ilginin odağı olmaya alışan çocuk kardeş fikrine hamilelik planlanmadan yada oluşur oluşmaz hazırlanmaya başlanmalıdır.

Kardeş kıskançlığının önlenmesi için aileler çok planlı bir şekilde hareket etmelilerdir. 

Anne ve baba, doğacak çocuğun neye ihtiyacı olduğu konusunda ilk çocuktan fikir almalılardır. ”Sen de bir zamanlar bebektin sence kardeşinin doğunca neye ihtiyacı olabilir? Böyle bir yatak uygun mudur?” gibi sorular eşliğinde ilk çocuğun artık büyümeye başladığını anlamasını sağlayarak, kardeşinin hayatındaki rolü pekiştirilmelidir. Annenin üzerine düşen görev ise sık sık çocuğa karnını göstererek bak sen de böyleydin, karnımın içinde büyüdün gibi eşitlikleri hatırlatmaktır. Bebeğin doğumu asla acılı bir süreç şeklinde çocuğa hissettirilmemeli aksine parti havasında ve davetliler eşliğinde eğlenceli bir kutlama gibi lanse ettirilmelidir. Hazırlıklarda ve süslemelerde çocuğa verilen görevler coşkusunu artıracaktır.

Doğumdan sonra kardeş kıskançlıkları yaşama olasılığı elbetteki vardır. Böyle durumlarda çocuğa seni daha çok seviyoruz gibi laflar edilmesi fikrini asla değiştirmez. Çocuk daha fazla sevilmeyi istemez çünkü. Tek olmayı isteyecektir. Bunun için de ona 3 kişilik bir sevginin daha kocaman olarak 4 kişiye bulaştığı anlatılmalıdır. Çocuklar arasında asla kıyaslama yapılmamalıdır.

 

Okan Bal
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti

Sorunlarınızın Daha Sağlıklı Çözümü İçin
“Online Terapi” Randevusu Alabilirsiniz.

danismana online soru sor

onlineterapim-randevual

Randevu ve Seans Bilgisi İçin Tıklayın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96