Ebeveynler çocukları ile nasıl oyunlar oynamalıdır?

Çocuğun iç dünyasını anlayabilmenin tek yolu onların iletişim yolu olan oyun dilini çözebilmektir. Ebeveynler çocukları ile genellikle eğitici-öğretici oyunlar oynamayı tercih ederler. Fakat çocukların tamamen serbest bırakıldığı, eğitici ve yönlendirici olmayan oyunlar ile çocuklar kendilerini oyun içerisinde ifade etmektedirler.

Öncelikle, her ne kadar günlük yaşamın zorlukları içerisinde buna vakit ayırmak zor olsa da her ebeveyn çocuğu ile mutlaka günlük olarak oyun oynamalıdır. Oyunun süresi değil, kalitesi önemlidir. Çocuk gelişimi için kaliteli oyun onlara sayıları, renkleri, kuralları öğreten oyunların yanı sıra iç dünyalarının akmasına izin veren oyunlardır. Eğitici oyunlar yaygın olarak anaokullarında, kreşlerde oynanmaktadır. Bu nedenle ebeveyn daha çok yönlendirici olmayan oyunlar ile çocuğunun duygu dünyasını anlamaya özen göstermelidir.

Yönlendirici olmayan oyunda öncelikle yeterli oyuncak bulunması önemlidir. Ebeveyn çocuğu ile birlikte oyuna oturur ve çocuğu hiçbir şekilde yönlendirmez. Çocuk kendisi ne oynayacağına ve nasıl oynayacağına karar verir. Eğer oyuncağı yetişkine uzatarak katılmasını talep ederse ebeveyn oyuna katılır. Bunun haricinde oyuncaklara dokunmaz ve oyuna dâhil olmaz.

Yönlendirici olmayan oyun içerisinde önemli olan çocuğun ne söylediğini ve ne hissettiğini duyabilmektir. Bunun için etkili bir dinleme gerekir. Çocuğunuzla oyun oynarken gerçekten orada ve o anda olmanız bu nedenle çok önemlidir. Oyun içerisinde çocuğun kurduğu her cümlenin onun iç dünyasında bir anlamı olduğunu bilmek ve bunu önemsediğini belli etmek iyi bir iletişim kurmanın temel kuralıdır. Yönlendirici olmayan oyun içerisinde çocuğun tüm duygularının akmasına izin verilmeli, öfke, kıskançlık gibi “kötü” bildiğimiz duygulara ket vurulmamalı ve bu duygular yargılanmamalıdır.

Gün içerisinde yeterli vakit geçiremediyseniz bile bu tarz bir oyun sayesinde çocuğunuzun nasıl bir gün geçirdiğini, okulunda veya bakıcısıyla neler yaşadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Özellikle, kendilerini sözel olarak rahat ifade edemeyen küçük çocukların oyun içerisinde hayatlarındaki tüm gerçekleri döktüğünü göreceksiniz. Böylece bir takım sorunlar varsa erken müdahale edebilirsiniz. Eğer oyunda her şey yolunda ise, çocuğunuzla iletişiminizin ve bağınızın kuvvetlendiğini göreceksiniz.

Randevu ve Seans Bilgisi İçin Tıklayın
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96