Yalnız uyuyamayan çocuklar ailelerinin kabusu oluyor. Uzmanlara göre bunun sebeplerinden biri, ailelerin 24 saat boyunca çocukları için var olmaları gerektiğini düşünmesi.
Günümüz annelerinin pek çoğunun aktif iş yaşamı sebebiyle çocuğuna yeterince zaman ayıramadığını düşünmesi de bu davranışın nedenleri arasında…
Çocuklar genellikle 2 yaşından itibaren sorunsuz olarak geceyi anne-babalarından ayrı geçirmeye hazır olur. Özellikle küçük yaştaki çocukların kabuslar görüp korkuyla uyanmaları, karanlıkta uyumak istememeleri ya da yalnız kalmaktan korkmaları son derece doğaldır. Bu durumlarda anne-babanın yatağına sadece “misafir” olarak geliyorsa endişe duymak gerekmiyor. 7-8 yaşındaki çocukların yetişkinlerin kendilerine ait özel bir hayatları olduğunu; anne-babalarının sadece kendileri için var olmadıklarını ve onların yatağının sadece çok özel durumlarda paylaşılan bir yer olduğunu bilmesi gerekir.
Çocuğunuzun yatağınızdan vazgeçmesini sağlamak için:
– Bu değişiklik sürecinde kendinize ve çocuğunuza yeterli zamanı tanıyın, sabırlı olun.
– Çocuğun kendi yatağına alışmasının 2 hafta kadar sürebileceğini unutmayın.
– Ona, yaşına uygun bir dille, sizin de geceleri huzurlu bir uykuya ihtiyacınız olduğunu, ama özel durumlarda her zaman yanınıza gelebileceğini anlatın.
– Değişim sürecinde, çocuğunuza normalde olduğundan daha fazla sevgi gösterin ve bir süre için onu şımartın.
– Uykudan önce ılık bir banyo, masal okuma, müzik dinleme ya da ninni söyleme gibi bir sırayı izleyen program belirleyin ve bu programı düzenli olarak uygulayın.
– Yatak odanızdan çocuğunuzun hoşuna gidebilecek yumuşak yastıkları, peluş hayvanları kaldırın ve bunun yerine çocuk odasını daha sevimli bir hale getirin.
– Çocuğunuz ısrarla sizin odanızda yatmak istiyorsa, ona bir yer yatağı ya da benzeri bir ek yatak hazırlayarak burada uyumasına izin verin. Zamanla kendi yatağının rahatlığını tercih edecektir.
– Koridorda yakacağınız bir gece lambası sayesinde çocuğunuzun karanlık korkusunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca, çocuğun yatağını dışarıdan gelebilecek garip ışık-gölge oyunlarını görmeyeceği bir yere kurmalısınız.
– Hem çocuk odasının, hem de kendi yatak odanızın kapısını mutlaka açık bırakın. Sizin ulaşılabilir olmanız ona huzur verecektir.
– Sabahları uyandıktan sonra kısa bir süre için yatağınıza gelip keyif yapmasına izin verin. Bu hem onun hem de sizin için güne başlarken bir moral kaynağı olacaktır.
– Eğer çocuğunuz geceleri sizin yatağınızda yatma konusunda ısrarlı ise siz de onun yatağında yatın. Kararının birdenbire değişeceğini göreceksiniz. Birkaç ay süren korku durumlarında mutlaka psikolojik yardım alın.